Python; genel amaçlı, nesneye yönelik, kolay okunabilir ve anlaşılabilen bir programlama dilidir. Orange pi ile birlikte kullanım alanı çok geniştir. Python'ı kullanarak ister görevler oluşturun ister Orange pi pinlerini kontrol edin ister algoritmalar oluşturup işlemler yapın. Orange pi ile bir sensör kullanırken Python ve C'ye sık sık başvuracağız. Bu yazımızda "Python nasıl yüklenir?"e bakacağız.
Yükleme işlemleri için komut satırını kullanacağız.
İlk önce güncellemeleri yükleyelim.
Şu an Python'ın iki versiyonu mevcut; Python2 ve Python3. Python2 desteği, 01.01.2020 tarihinde sona ereceği için biz adımlarımızı Python3'e göre yapacağız ve sizlere de Python3 kullanmayı tavsiye ederiz.
Biz bu yazıyı yazarken Armbian Bionic son sürümü kullanıyoruz ve bu işletim sistemi Python3 yüklü bir şekilde geliyor. Python3 yüklü olanlar için de bu yazıda yararlı birkaç bilgi vereceğiz.
Orange pi'de normalde Python2'yi çağırmak istediğimizde "Python" komutunu, Python3'ü çağırmak istediğimizde ise "Python3" komutunu kullanırız. Genelde diğer platformlarda da bu şekilde adlandırılır. İndirilen son sürüm işletim sistemlerinde Python2 yüklü olmadığı için komut satırına "Python" yazdığımızda hata verir. Bu yüzden biz genel olarak Python3 ile çalışacağımızdan Python3'ü çağırmak için "Python" komutunu kullanabiliriz.
Yüklemelere başlayalım. Python3, Python3-pip ve Git yüklüyoruz.
Yukarıda gördüğünüz gibi Python3'ün yanında Pip ve Git yükledik. Bunların ne anlama geldiğine bakalım.
PyPI Nedir?
PyPI, Python topluluğu tarafından geliştirilen ve paylaşılan bir yazılım deposudur.
Pip Nedir?
Pip, Python'daki paketleri indirmemizi ve kaldırmamızı sağlayan bir paket yöneticisidir. PYPI'daki paketleri Pip komutu ile birlikte rahatça indirebilir ve kullanabiliriz.
Git Nedir?
Git bir versiyon kontrol sistemidir. Git; yazdığınız kodları, projeleri internet üzerinde tutmanızı ve yönetmenizi sağlayan bir kontrol sistemidir. Bu sayede başka biri tarafından Git üzerinde tutulan bir kütüphaneye, projeye ulaşabiliyoruz.
Kurulum tamamlandıktan sonra Python3 çalıştırmak için "Python" komutunu kullanmak için gerekli ayarları yapalım. İlk yapmamız gereken cihazda yüklü olan Python sürümlerini adlandırmak. Burada Python3'e 1 numaraya ve Python2'yi ise 2 numaraya atayacağız. Sizde Python2 yoksa sadece Python3 atamasını yapın.
Daha sonradan aşağıdaki komutu girdikten sonra soruya cevap olarak soruda hangi alternatifi(sürüm) kullanmak istediğinizi belirtelim.
Son olarak Pip gibi bir paket ve kütüphane yüklemek için bize lazım olabilecek Setuptools güncellemesini ve Python-dev yüklemesini yapalım. yapıyoruz.
Python'ı kurduktan sonra bir kaç temel program yazalım. Girilen sayının asal olup olmadığını söyleyen bir program yazalım.
Python kurulumu ile ilgili işlemleri sizlere sade ve anlaşılır bir biçimde anlatmaya çalıştık. Gerek gördükçe görsellerle bunu destekledik. Yazıda anlaşılmayan veya yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımları iletişim adreslerinden bizlere bildirebilir ve öğretici yazıların daha kaliteli olması için destek verebilirsiniz. Python ile alakalı sonraki yazılarda Python ile haberleşme ve gpio portlarını kullanımından bahsedeceğiz. Herkese iyi çalışmalar.
Orange Pi ürünleri için yazılı ve görsel dökümanlar hazırlanmaktadır. Tamamlanan dökümanlara "Dökümanlar" sayfasından ulaşabilirsiniz.