Mini Bilgisayar Nedir ?

Mini bilgisayarlar ile ilgili bilgiler...

Orange Pi Nedir ?

Orange Pi ve kullanım alanları...

Orange Pi Dökümanlar

Orange Pi kullanım dökümanları...

Orange Pi - Armbian Server Linux Kurulum



Armbian Arm işlemciler için geliştirilen, hafifletilmiş debian ve ubuntu dağıtımları merkezli bir işletim sistemidir. Güçlü yapı ve yazılım geliştirme araçlarına sahiptir. Armbian topluluğu ile geliştiricilerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olur.


Bağlantı Seçenekleri

Orange Pi cihazınıza ağ üzerinden "ssh bağlantısı (putty)" kullanarak kurulum yapmak için Orange Pi bağlantı klavuzuna gözatın.


Klavye,mouse,ethernet ve monitör bağlantısı ile kurulum yapmak için aşağıda ki adımları izleyebilirsiniz.



“Armbian Server” Kurulum Aşamaları

NOT Server işletim sistemlerinde masaüstü arayüzü bulunmamaktadır.

Armbian masaüstü arayüzü ile kullanmak için Tıklayınız

Destek sayfası üzerinden ya da Armbian Topluluğu ziyaret ederek. Kurulum yapmak istediğiniz modele uygun işletim sistemi kalıp dosyasını bilgisayarınıza indiriniz.

İndirdiğiniz dosya “.7z” uzantılı arşiv dosyası olduğu için klasöre çıkarttığınızda “.img” uzantılı kalıp dosyası ile karşılaşacaksınız.

      Örnek verecek olursak ; Orange Pi Plus2E ile kurulum yapacağız.

      “Armbian_5.25_Orangepiplus2e_Ubuntu_xenial_default_3.4.113.7z”
adlı arşiv dosyasını klasöre çıkartarak

      “Armbian_5.25_Orangepiplus2e_Ubuntu_xenial_default_3.4.113.img”
dosyasına erişmiş olacağız.

Bu kalıp dosyasını “Sd Card” aktarınız ve Orange Pi cihazınıza takınız.
(Sd Card kurulum adımları için Tıklayınız)

SD Card kurulum aşamalarında yer alan adımları uygulayıp yukarı da yer aldığı şekilde "kalıp dosyamızı" Win32DiskImager ile yazdırdıktan sonra "SD Card" Orange Pi üzerine takınız.

Orange Pi gerekli güç ve ekran bağlantılarını sağladıktan sonra ”Armbian Ubuntu Xenial Desktop” kurulum aşamaları ile karşılacağız.

Burada gerekli ön yükleme dosyaları yüklendikten sonra. Kullanıcı girişi ekranı bizi karşılayacak.



      Login alanına kullanıcı adı (default) : root
      Password alanına şifre (default) : 1234

Not : Password alanına şifre girerken ekranda görüntülenmez. İmleç password satırına indiğinde “1234” yazarak “Enter” tuşuna bastıktan sonra kullanıcı girişi sağlamış olursunuz.

İlk giriş yapıldıktan sonra sistem sizden önceden tanımlanmış (default) parolanızı değiştirmenizi isteyecek. Bu parola kullanıcı girişi yaptığınız “root” kullanıcısının yeni parolası olacak.



      (current) Unix password alanına şuan ki parolanız olan “1234” giriniz.
      Enter new Unıx password alanına ise yeni parolanızı gireceksiniz.

* Yeni parolanızı girerken basit ve kısa olmamasına özen gösteriniz. Aksi taktir de sistem tarafından “You must choose a longer password” uyarısı ile karşılacaksınız.
* Kurulum aşamalarında klavye düzeni İngilizce klavye olarak çalıştığından dolayı seçtiğiniz harflere özen gösteriniz. Sistem açıldıktan sonra bu ayarları değiştirebilirsiniz.

Yeni parola oluşturduktan sonra karşımıza aşağıda ki karşılama ekranı gelecek. Bu ekranda Orange Pi cihazınızın logolu ismini, işletim sistemi sürüm bilgilerini, sistem yük durumu, bellek kullanımı, işlemci (soc) sıcaklığı, depolama birimi detayları, ip adresi ve açık kalma süresini görüntüleyebilirsiniz.



Karşılama ekranın en alt alanında yer alan “Please provide a username (e.g your forename) alanına kullanıcı adınızı giriniz. Sistem, girdiğiniz isim için bir kullanıcı hesabı yaratacak. Kullanıcı oluşturduktan sonra :

     “Enter new UNIX password”
Alanına oluşturduğunuz kullanıcı ile oturum açarken kullanacağız parola bilgisini giriniz. (Parola oluştururken basit ve kısa kelimeler kullanmamaya özen gösteriniz.)

     “Retype new UNIX password”
Doğrulamak için tekrardan parola bilgisini giriniz. Parolanızı kurallar dahilinde girdiğinizde aşağıda ki onay yazısı ile karşılaşacaksınız.

      “Passwd: password updated succesfully”



Kullanıcı bilgilerinizi sistem tarafından tamamlamanız istenecek ve sizden istenilen bilgileri sırasıyla gireceksiniz.



“Full Name , Room Number, Work Phone, Home Phone, Other” bu bilgilerin girmek istemediklerinizi “enter” tuşu ile atlayabilirsiniz. Bilgileri girdikten sonra :

      “Is the information correct? [Y/n]”
bilgilerin doğru olduğunu “Y” ile onaylayıp devam ediyoruz. Bilgiler doğru değil veya düzeltmek istiyorsanız “N” yanıtını veriyoruz.

Oluşturduğunuz kullanıcı profilinin bilgilerini tamamladıktan sonra kullanıcı profilinin oluşturulduğu ve sudo yetkisi aktif olarak tanımlandığı bilgiyi görüntüleyebiliyoruz.



Alt kısımda ise ekran ayarlarının otomatik olarak algılandığı ve çözünürlük ayarının yapıldığı belirtiliyor. Ekran çözünürlük ayarını değiştirmek isterseniz “y” yanıtını verebilir ya da algılanan ayarlar ile devam etmek için “n” yanıtını verebilirsiniz. (“h3disp” komutu kullanarak ekran ayarları değiştirilebilir)

* Algılanan ayarlar ile devam ederseniz : “Now starting desktop environment” çıktısı görüntülenecek ve ardından işletim sistemi sizi karşılayacak.

* Ayarları değiştirmek isterseniz : Ekran modlarının listelenmiş olarak karşınıza çıktığını göreceksiniz. DVI bağlantısı için komutun sonunda “-d” eklemeniz gerek.



Örn:
1920x1080p HDMI = h3disp –m 1080p60
1920x1080p DVI = h3disp –m 1080p60 –d

Ekran çözünürlük değerinizi girdikten sonra :

“reboot” komutu ile cihazımızı yeniden başlatarak girilen çözünürlük değerlerinde terminal arayüzünde kullanmaya başlayabilirsiniz.

* "reboot" komutu ile yeniden başlatma işlemini yapmadan uygulama kurmayınız. Sistemin yeniden başlaması "sd card" boyutunun yeniden boyutlandırılması ve boş alanların kullanılabilir hale getirilmesini sağlar.
(df komutu ile depolama alanı kullanım bilgilerini görüntüleyebilirsiniz)


OrangePi.com.tr

Bilgilendirme !

Orange Pi ürünleri için yazılı ve görsel dökümanlar hazırlanmaktadır. Tamamlanan dökümanlara "Dökümanlar" sayfasından ulaşabilirsiniz.