Mini Bilgisayar Nedir ?

Mini bilgisayarlar ile ilgili bilgiler...

Orange Pi Nedir ?

Orange Pi ve kullanım alanları...

Orange Pi Dökümanlar

Orange Pi kullanım dökümanları...

ORANGE PI BAŞLANGIÇ


Orange Pi Nedir?

Orange pi tek kartlı bir mini bilgisayardır. Her ihtiyaca uygun özelliklerle donanmış farklı modellerle birlikte çeşitlilik çok fazladır. Alttaki resimde Orange pi Plus 2E modelini görmektesiniz. 

Orange pi’ yi elimize aldığımızda bazı modellerde EMMC Flash olduğunu görürüz. EMMC, Embedded Multimedia Card ‘ın kısaltması olan anlamı ise  Gömülü/Yerleşik Hafıza Kartı demektir. EMMC olan bir Orange pi’ yi direk çalıştırdığımızda içinde bir Android işletim sistemi olduğunu görürüz. EMMC olmayan bir Orange pi’ yi çalıştırmak için ise bir işletim sistemine ihtiyaç var.

Orange pi'yi çalıştımak için ve kullanabilmek için bir Linux, Android görüntüsüne(image-imaj) ihtiyacımız var. Her modelde farklı özellikler olduğu için, her model için farklı şekilde konfigüre edilmiş görüntüler(imaj) vardır. İndirdiğimiz görüntü(imaj) dosyalarını class10 veya üstü bir sd karta yazdırıp, Orange pi'yi sd kart üzerinde çalıştırmamız gerekir. Bu işleme boot-ön yükleme denir.

 

Bu yazımızda ilk ön yükleme öncesinde bilmemiz gerekenlere değineceğiz. Hangi programlardan yararlanacağımızdan bahsedeceğiz..



Orange pi’yi çalıştırmamız için bir işletim sistemine ihtiyacımız var demiştim. Orange pi ana sitesi modelden modele değişiklik gösterecek şekilde Ubuntu, Debian, Android, Raspbian, Fedora, Archlinux gibi işletim sistemleri için indirme desteği var ve bu işletim sistemlerinin imaj dosyalarını  bu siteden indirebilirsiniz. Bunun dışında daha güncel ve stabil Ubuntu ve Debian imajlarına ulaşabildiğim Armbian sitesine de bakabilirsiniz. Bu sitede de yine aynı şekilde her bir model için Ubuntu ve Debian imajlarını bulabilirsiniz. Hem sürekli geliştirilen hem de bilgi paylaşımı konusunda aktif olan forumu ile Armbian, Orange pi için en ideal işletimi sistemi olarak duruyor.


İhtiyacımız Olan Programlar

Sd kartı biçimlendirmek, sd karta imaj dosyasını atmak, IP ile Orange pi’ye bağlanmak, Orange pi’nin IP adresini bulmak gibi işlerimiz için birtakım programlara ihtiyacımız var. Bu programlar Windows üzerinde sorunsuz çalışan programlardır.

  •         SDFormatter: Sd kartımızın içeriğini silmek için kullandığımız program. 
Programı buradan indirebilirsiniz.


  •        Win32DiskImager: Sd kartımıza imaj dosyasını atmak için kullandığımız program.
Programı buradan indirebilirsiniz.



  •        PhoenixCard : Android imajını sd karta yüklerken bu programı kullanırız.
Programın son sürümünü buradan indirebilirsiniz.




  •        7Zip: İndirdiğimiz rar dosyasını 7Zip ile açıyoruz.
Programın son sürümünü buradan indirebilirsiniz.



  • Advanced Port Scanner: Eğer Orange pi ethernet veya wifi bağlantısı kullanıyorsa Orange pi’ nin hangi IP aldığını öğrenmek için kullanırız. Port olarak 22 nolu port karşısında Orange pi’ nin aldığı IP vardır.
Programı buradan indirebilirsiniz.


  •        PuTTY : SSH bağlantısı kurmak için kullanacağımız program.
Programı buradan  indirebilirsiniz.

 
  •           VNC Viewer: Uzaktan masaüstü bağlantısı için kullandığımız program.
Programı buradan indirebilirsiniz.



OrangePi.com.tr

Bilgilendirme !

Orange Pi ürünleri için yazılı ve görsel dökümanlar hazırlanmaktadır. Tamamlanan dökümanlara "Dökümanlar" sayfasından ulaşabilirsiniz.