Mini Bilgisayar Nedir ?

Mini bilgisayarlar ile ilgili bilgiler...

Orange Pi Nedir ?

Orange Pi ve kullanım alanları...

Orange Pi Dökümanlar

Orange Pi kullanım dökümanları...

ORANGE PI LINUX İLK ÖNYÜKLEME(FIRST BOOT)


Orange Pi Linux İlk Önyükleme

Önceki yazımızda Orange pi' yi çalıştırabilmek için gerekli olan imaj dosyalarını nereden bulabileceğimizden ve ilk önyükleme için gereken programlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise artık Orange pi' yi çalıştıracağız ve ilk kez Orange pi'yi açmak istediğimizde hangi ortamlarda Orange pi arayüzüne ulaşabiliriz buna bakacağız. Ama öncesinde size indirebileceğimiz imaj dosyalarından biraz daha bahsetmek istiyorum.
Bu siteden Ubuntu desktop , Ubuntu server, Android, Debian, Raspbian gibi bir çok işletim sisteminin imaj dosyasını indirebiliriz.
Bu siteden sadece Ubuntu ve Debian işletim sisteminin server ve desktop imajlarını indirebiliyoruz. Sitede imaj isimleri indireceğimiz işletim sisteminin sürüm kod adına göre verilmiştir.Bunun için hatırlatma:
* Ubuntu 16.04 ▬ Xenial
* Ubuntu 18.04 ▬ Bonic
* Debian 8 ▬ Jessie
* Debian 9 ▬ Stretch

İndirdiğimiz bu imaj dosyalarını sd karta atmak için gereken programlardan bu yazımızda bahsetmiştik. Şimdi gelelim ilk önyüklemeyi nasıl yapacağımıza.

Temel olarak gerekenlere bir bakalım. Burada tavsiye edilen tüm yan bağlantıları verdikten sonra gücü vermemiz. Orange pi zero , r1, i96 gibi modellere  otg usb  girişinden güç veririz. Diğer modellere ise DC jak kısmından güç veririz. Sd kartımıza imaj dosyasını attıktan sonra sd kartımızı takalım; varsa ethernet, HDMI gibi kabloları da güç vermeden önce takıyoruz.



Artık Orange pi' yi çalıştırdığımıza göre herhangi bir işlem yapabilmek için birkaç alternatifimiz var. Eğer "ethernet kablosunu" bağladıysak veya "USB to TTL" modülünü kullanırsak SSH bağlantı ile Putty üzerinden bağlanabiliriz. Diğer bir yandan "HDMI çıkışı" varsa bir monitöre bağlayarak veya arada board yardımıyla "5 inç veya 7 inç LCD"ye bağlayarak görüntü alabilirsiniz.



Ayrıca Orange pi 2G-IOT modelinde olduğu gibi kart üzerindeki lcd çıkışından Smartphone LCD ile de bağlantı sağlayabilir ve kullanabilirsiniz.



SSh Bağlantı ve Putty

SSH iki makine arasındaki güvenli iletişimi sağlayan bir protokoldür. Bu özellik Orange pi‘ ye SSH terminali ile uzaktan bağlanmanızı sağlar. İster IP ile istersek de USB to TTL modülü ile bağlantı sağlayabiliriz.

IP ile bağlantıda Orange pi’ye ethernet kablosu takıp güç verdikten sonra(İlk açılışta wi-fi ağını daha tanıtmadık) Orange pi’ ye otomatik bir IP atanacak. Aynı ağdaki başka bir bilgisayar,tablet,telefon yardımıyla Orange pi’ ye bağlanacağız. Orange pi’ nin hangi IP’ yi aldığını bilmek için daha önce bahsettiğimiz Advanced port scanner programını kullanıyoruz. Port yazan kısımda 22 yazdığına dikkat edin. Daha sonra Putty programında SSH kısmına IP’ mizi giriyoruz.



Burada bizden kullanıcı adı ve şifre isteyecek. İndirdiğimiz kaynağa göre bu değişiklik gösterir. Armbian sitesinden indirdiklerimizde kullanıcı adı kısmına "root", şifre kısmına ise "1234" yazarız. Orange pi sitesinden indirdiğimizde ise kullanıcı adına "root" veya "orangepi", şifre kısmına ise "orangepi" yazarız. Daha sonra ilk olarak root şifresini değiştirmemizi ve daha sonra ise bir kullanıcı oluşturmamızı istiyor. Böylece Orange pi içine girmiş olduk. Yalnız sadece komutlarla işlem yapabiliyor olacağız. İlerleyen günlerde en çok kullanılan komutlarla alakalı bir yazı yayınlayacağız. Sonuç olarak buradan sadece komutları kullanarak işlem yapabiliriz. Eğer bir masaüstü ortamı olsun istiyorsak size önceki yazımızda bahsettiğimiz Vnc Viewer programı ile nasıl bir masaüstü ortamı sağlayacağımızı da ilerleyen günlerde yayınlayacağız.  Bu sayede özellikle Orange pi Zero gibi hdmı çıkışı olmayan modellerde bir masaüstü ortamına sahip olabileceğiz. 

Putty ile bağlanmanın bir diğer yolu ise USB to TTL ile bağlantı.Burada ise USB kısmını Putty kullanacağımız bilgisayara, diğer kısmını Orange pi’ ye bağlarız.


Burada önemli kısım USB to TTL modülündeki TX’i Orange pi’deki RX’e, modüldeki RX’i ise Orange pi'deki TX'e bağlamaktır. Yani bağlantı TX-RX , RX-TX ve GNG-GND olmalıdır.


Daha sonra Putty’i açarak Serial line kısmına "aygıt yöneticisinden" bakarak usb hangi COM’da o yazılacak, speed kısmına 115200 yazılacak ve Open kısmına tıkladıktan sonra çıkan ekranda kullanıcı adı ve şifresini gireceğiz. Eğer ilk kez çalıştırıyorsak şifreyi değiştirmemizi ve bir kullanıcı oluşturmamızı isteyecek. Böylece Orange pi’ye bağlanıyoruz.



Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda bize bildirin. Burada eksik olarak anlattığımı düşündüğünüz bilgileri de bize bildirirseniz, bu yönde bilgileri güncel ve eksiksiz tutarak okuyuculara daha iyi bir bilgi ortamı hazırlayabiliriz. Herkese iyi çalışmalar.


OrangePi.com.tr

Bilgilendirme !

Orange Pi ürünleri için yazılı ve görsel dökümanlar hazırlanmaktadır. Tamamlanan dökümanlara "Dökümanlar" sayfasından ulaşabilirsiniz.