Ubuntu, Debian gibi Linux dağıtımlarında dili değiştirmek mümkün. Bunun iki yöntemi var. İster terminal üzerinden isterseniz de masaüstünden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Masaüstündeki Application butonuna tıklayarak seçenekleri açıyoruz. Daha sonra Settings>Language Support yolunu izleyerek dil desteği menüsünü açıyoruz.
Burada bizi dil paketlerini indirebildiğimiz ve silebildiğimiz bir sayfa karşılıyor. İnstall /Remove Languages kısmına tıklayıp seçmek istediğimiz dile geliyoruz ve işaretliyoruz. Diğer işaretli olanları da kaldırdıktan sonra Apply diyerek bu paketin yüklenmesini bekliyoruz. Daha sonra bu dil paketi yüklendiğinde seçtiğimiz dil sol tarafta belirecek.
Eğer burada birden fazla seçenek varsa sürükleyerek seçtiğimiz dili yukarı çıkarıyoruz. Daha sonra Apply System-Wice diyerek ayarların uygulanmasını sağlıyoruz. Fakat bu ayarlar etkisini bir sonraki girişte göstereceği için reboot etmemiz gerekiyor.
Bir sonraki adımda ise settings>armbian-config>Personel>Locale sekmesine tıklayarak buradan da kendi dil ayarımızı seçip yapılandırmamız gerekiyor.
Buradan tr_TR.UTF-8 UTF-8 seçeneğini seçmemiz gerekiyor. Seçme işlemini space tuşu ile yapıyoruz. Aynı şekilde seçili olanları da kaldırmamız gerekiyor. Tamam dedikten sonra çıkan ekranda tr_TR.UDF-8 seçeneğini seçiyoruz. Burada konfigürasyon ayarları yapılıp bir dosyaya kaydediliyor. Reboot ettiğimizde artık menü ve dili Türkçe olmuştur.
sudo apt-get install language-pack-tr language-pack-tr-base language-pack-gnome-tr language-pack-gnome-tr-base komutu ile dil paketlerini yüklüyoruz.
Burada örnek olarak "de" yani Almanca dil paketi yüklenmiş fakat Türkçe için bu kısımlar "tr" olacak.
Burada bu yükleme sırasında "dpkg ‘yi manuel çalıştırmak zorundasınız" gibi bir hata veriyor. Bunun için gereken gereken komut satırını zaten hatayı verdikten sonra söylemiş.
Sudo dpkg --configure –a
Daha sonra konfigüre ayarlarını yapmak için;
sudo nano /etc/default/locale komutu ile locale dosyasının içine giriyoruz.
İçeriğinin bu şekilde olması lazım. Bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar başlatarak işlemimizi tamamlamış oluyoruz ve artık dilimiz Türkçe.
İPUCU1=Bazen manuel olarak armbian-config den ayarları yaptığımızda dilde bir değişiklik olmayabiliyor veya bir kısmı İngilizce bir kısmı ise Türkçe olabiliyor. Bunun için en sağlıklı çözüm /etc/default/locale dosyasına girerek , yani komut satırı üzerinden ayarları yapmak.
İPUCU2 = Bu adımların hepsini yaptınız fakat dil hala Türkçe olmadıysa;
rm -rf ~/.pam_environment komutunu girmeyi deneyin.
Orange Pi' yi ilk çalıştırdığımızda klavye dili kullandığımız klavyeden farklı olur. Eğer SSH ile bağlanıyorsak bağlandığımız bilgisayarın klavyesini düzgünce kullanabiliyoruz fakat direk Orange Pi masaüstü üzerinden bir işlem yapacaksak Türkçe karakterler ve işaretler sıkıntı çıkarıyor. Bunu düzeltmek için gerekenlere bakalım.
Ayarlar<klavye (keyboard) ayarlarına tıklayarak bu sayfaya giriyoruz. İlk önce Use system defaults kutucuğunun tik işaretini kaldırıyoruz. Daha sonra Keyboard Layout kısmından Türkçe'yi ekleyip yanlarda bulunan ok ile en üste çıkarıyoruz. Artık klavye dilimiz Türkçe.
Bu kısma settings > language support kısmı ikinci sekmesi olan Regional Formats kısmından ulaşabilirsiniz. Dili Türkçe yapıp tekrar başlattıktan sonra tarih ve sayı dili Türkçe olmuştur
Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aklınıza takılan bir soru veya karşılaştığınız bir sorun olduğunda bize bildirin. Burada eksik olarak anlattığımı düşündüğünüz bilgileri de bize bildirirseniz, bu yönde bilgileri güncel ve eksiksiz tutarak okuyuculara daha iyi bir bilgi ortamı hazırlayabiliriz. Herkese iyi çalışmalar.
Orange Pi ürünleri için yazılı ve görsel dökümanlar hazırlanmaktadır. Tamamlanan dökümanlara "Dökümanlar" sayfasından ulaşabilirsiniz.