Ev ağlarında ip adresleri genellikle sabit değildir , ancak belirli aralık içindedir. Bir bilgisayar ağa katıldığında veya yapılandırmayı değiştirdiğinizde router/modem size yeni bir ip adresi verecektir. Bu bir sorun oluşturmaz fakat internetten belirli paketleri belirli ip'lere iletmek istediğinizde static ip yani durağan-değişmeyen-kalıcı ip'ye ihtiyaç duyarız.
Başka ne gibi durumlarda Static IP' ye ihtiyaç duyarız.
Dikkat edin: Statik IP'leri elle ayarlamanız gerekmektedir ve çoğunlukla router yapılandırmasında da bazı değişiklikler yapmanız gerekecektir. Router'ınız doğru bir şekilde yapılandırılmadığında daha fazla IP çakışması hatalarıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin cihazlarınızdan birine 192.168.1.18 adresini verirseniz ve router'ınız IP adreslerini otomatik olarak dağıtmaya devam ederse, bir noktadan sonra aynı IP başka bir makineye daha verilecektir.Static Leases veya Reserved Lease Info adındaki bölümü bulmanız gerekiyor. Burada doldurmanız gereken birkaç alan mevcut. Birincisi donanım adresi (6 çift alfanümerik karakter), ikincisi ise ona atamak istediğiniz IP adresi. Cihazlarınızın donanım adresini şu anki 'leases' bölümünde görebilirsiniz. Eğer göremiyorsanız , komut satırı üzerinden sudo ifconfig yazarak öğrenebilirsiniz.
Buraya kadar olan yazımızda Static IP' den , neden gerekli olduğunda ve karşılaşabileceğimiz bir sorundan bahsettim. Şimdi gelelim Orange pi' ye nasıl Static IP vereceğimize.
Öncelikle ağ ayarlarının /etc/network/interfaces dizininde olduğunu bilmemiz lazım. Dosyayı "nano" ile açtığımız dosyalarda #(kare) ifadesi sonrasında gelen ifadeler yorum olarak değerlendirilir. Dolayısıyla siz bu dosyayı açtığınızda bir çok satır ile karşılaşabilirsiniz.
▬ Dosyayı açmadan önce yedekliyoruz.
▬ sudo nano /etc/network/interfaces ile dosyayı açıyoruz.
▬ /etc/network/interfaces dizinine eklememiz gereken komutlar:
#Local loopback
#Ethernet Static IP
iface eth0 inet static
address 192.168.1.? => IP adresiniz
▬ Bu komutları yazdıktan sonra dosyayı 'CTRL-X' ve ardından 'Y' ve enter'a tıklayarak kaydediyoruz.
▬ Daha sonra Orange pi'yi reboot komutu ile yeniden başlatıyoruz ve işlem tamamlanmış oluyor. Bundan sonra Orange pi sürekli aynı IP adresini alacak. Fakat yukarıda dikkat edin diyerek belirttiğim kısma dikkat edin.
▬ Reboot ettikten sonra kontrol amaçlı bildiğiniz bir siteye ping atın. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz google' a ping atabiliyoruz ve güncellemeleri yapabiliyoruz.
Orange Pi ürünleri için yazılı ve görsel dökümanlar hazırlanmaktadır. Tamamlanan dökümanlara "Dökümanlar" sayfasından ulaşabilirsiniz.